אבנים בכליות – ככה תפעלו נכון

כאבים עזים בגב התחתון או מתחת לצלעות עשויים לבשר על תופעה לא נעימה ומטרידה של אבנים בכליות – משקעים של מינרלים שמצטברים בכליה.
אבנים בכליות

לרוב הן אינן מסכנות חיים אך הן יכולות לחסום את זרימת השתן ולגרום לזיהום ואף להתפשטות חיידקים לזרם הדם. קיימים מספר סוגים: מאבני סידן דרך כאלה הנגרמות על ידי דלקות בדרכי השתן ועד אבני חומצת שתן וציסטין.

תופעה זו שכיחה יותר לאחר גיל 30 וישנם גורמים שעשויים להגביר את הסיכון להופעתה כמו צריכה גבוהה של נתרן או התייבשות, מחסור בפעילות גופנית, משקל עודף, מחלות רקע כמו מחלות מעי דלקתיות או סוכרת. על פי מחקרים, לאחד מבין עשרה אנשים יהיו במהלך החיים אבנים בכליות ועל פי הסטטיסטיקה הזאת, כדאי שתכירו את התופעה מקרוב ותבינו במה מדובר, למה לצפות וכיצד אפשר להתמודד אתה בדרך היעילה ביותר. 

סימפטומים של אבנים בכליות

התסמינים שעשויים לבשר על אבנים בכליות משתנים מאדם לאדם, אבל לרוב כוללים כאבי גב שיכולים להקרין לכיוון המפשעה, בחילות והקאות, שתן בגוון מעונן, הזעות וחום, תחושה דחופה של צורך במתן שתן ועייפות מוגברת.

מה עושים אם חושדים בבעיה?

במידה ועולה חשד להופעתן כדאי לגשת לרופא, שברוב המקרים ישלח אתכם לבדיקות לצורך אבחון הבעיה כמו אולטרסאונד או CT, רנטגן ובדיקת שתן על מנת לאתר את הבעיה. בבדיקת שתן, למשל, לעיתים רואים נוכחות של דם או גבישים בשתן ובבדיקות CT אפשר לקבוע את מיקומה המדויק של האבן ולקבל הערכה בנוגע לגודל שלה.

כיצד מטפלים?

ברוב המקרים האבנים חולפות מעצמן תוך מספר חודשים וכל שצריך זה משככי כאבים על מנת להתמודד עם הכאבים שהן גורמות.
אך במקרים אחרים בהן קיומן מובילות לבעיה ויכולות אף לחסום את זרימת השתן או להוביל לזיהום ודימומים, ולכן יש צורך להסיר את המשקע הבעייתי.

הדרך להיפטר מהאבנים שיוצרות בעיות היא באמצעות שונים כמו טיפול בלייזר או באמצעות גלי אולטרסאונד אשר מטרתם לרסק את האבנים לחלקיקים קטנים, כך שיוכלו לעבור באופן טבעי דרך השתן. במקרים מורכבים יתכן שהאופציה היחידה תהיה פרוצדורה כירורגית. יש להתייעץ עם רופא ולהחליט על הטיפול המתאים ביותר בהתאם למצב.  

איך ניתן להפחית את הסיכוי לחזרתה של הבעיה?

חשבתם שעל ידי זה שהסרתם את האבן סיימתם את הסאגה הלא נעימה הזאת בחייכם? חשבו שוב. לרוע המזל מי שכבר סבל בעבר מאבן בכליות נמצא בסיכון מוגבר לסבול שוב מהתופעה ולמשל, נתונים מצביעים על כך ש-30%-50% מהאנשים עם בעיה של אבנים בכליות עשויים לסבול שוב מאבנים בכליות תוך פרק זמן קצר יחסית, של 5 שנים בלבד.

כדי להפחית את הסיכון לחזרתה של התופעה, חשוב מאוד לשים דגש לצריכה מתונה של נתרן ולהרבות בצריכת מים ואף בשתייה מרובה של מיץ חמוציות וכן להגביר את צריכת המגנזיום.  פעילות גופנית אף היא יכולה לסייע וכן תזונה המותאמת למניעת היווצרות האבנים העשירה לרוב בתרד ואגוזים, נוזלים כמו מיץ רימונים, סלרי, חומץ תפוחים, עשב חיטה, שורש שן הארי.

חשוב במיוחד להפחית את צריכת החלבון שמקורו מהחי כמו ביצים, בשר בקר וחלב.

טיפולים משלימים כמו דיקור סיני יכולים לסייע גם בשיקום וגם בתהליך מניעה וכן נטילת תוספים ייעודיים המכילים רכיב בשם פוטסיום ציטראט שבמחקרים שונים נמצא כיעיל להפחתת היווצרותן של אבני כליה חדשות על ידי כך שהוא למעשה מעלה את ה-PH בשתן ואת רמות הציטראט בשתן ויכול לעכב התפתחות של אבני סידן. 

 

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אתכם:

אהבתם? שתפו עם חברים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאמרים נוספים בקטגוריית גוף ונפש
טיפול שורש
מתי נבצע טיפול שורש?

טיפול שורש הוא כמובן מונח המגיע אלינו ישר מעולם טיפולי השיניים. ברבות הימים הפך המונח לניב שגור בפי רבים. אלו המעוניינים לתאר סיטואציה בה יש

קרא עוד »
טיפולים דנטאליים אסתטיים
טיפולים דנטאליים אסתטיים שכדאי להכיר

השיניים שלנו בעלות השפעה דומיננטית על המראה הכולל ומלבד רפרטואר רחב של טיפולים הקשורים לבריאות השן, כגון סתימות, כתרים, טיפולי שורש, הרי שבשנים האחרונות עלתה המודעות לקיומם של מגוון טיפולים דנטאליים אסתטיים המיועדים לשיפור התפקוד והחזות של השיניים להשגת חיוך מיליון דולר.

קרא עוד »
אכילה נכונה בגיל ההתבגרות
אכילה נכונה בגיל ההתבגרות

הרגלי אכילה לא בריאה בשלבי ההתבגרות וההתפתחות, עלולים לגרום לנזקים בעתיד. במאמר זה אני ממליצה על הרגלים של אכילה נכונה בגיל ההתבגרות. המשיכו לקרוא

קרא עוד »